top of page
  • Alpha Flame Nederland

Waar koop ik korrels voor mijn pelletkachel?

Pelletkachel korrels zijn een duurzame keuze omdat ze vaak worden geproduceerd uit houtafval en zaagsel, wat bijdraagt aan het verminderen van afval. Bovendien zijn ze een hernieuwbare energiebron, omdat het hout dat wordt gebruikt afkomstig is van goed beheerde bossen. Deze korrels leveren een hoog rendement en verminderen de uitstoot van schadelijke stoffen, waardoor ze een milieuvriendelijk alternatief zijn voor traditionele verwarmingsmethoden. Ze bieden huiseigenaren een efficiënte en duurzame manier om hun ruimtes te verwarmen.


Pelletkachel korrels

Welke soorten pelletkorrels zijn er?

Er zijn verschillende soorten pelletkorrels beschikbaar, elk met specifieke kenmerken en toepassingen. De belangrijkste typen zijn:


Houtpellets: 

Dit zijn de meest voorkomende pelletkorrels en worden vervaardigd uit samengeperst zaagsel en houtsnippers. Houtpellets zijn een duurzame keuze en worden vaak gebruikt in pelletkachels en pelletketels.

Gras- en strokorrels: 

Gemaakt van gedroogd gras en landbouwstro. Deze korrels zijn een alternatieve, hernieuwbare bron van brandstof en dragen bij aan het verminderen van afval in de landbouwsector.

Houtafvalpellets: 

Geproduceerd uit diverse houtafvalproducten, zoals schors, takken en restanten van houtzagerijen. Ze zijn een milieuvriendelijke keuze omdat ze bijdragen aan het efficiënt gebruik van houtbronnen.

Papierpellets: 

Gemaakt van gerecycled papier en karton. Hoewel ze duurzaam zijn, moeten ze met mate worden gebruikt in pelletkachels vanwege de asproductie en de neiging om sneller te verbranden.

Fruitpittenpellets: 

Gemaakt van geperste fruitpitten, zoals die van kersen en perziken. Deze korrels hebben een hoog energetisch rendement en worden beschouwd als een milieuvriendelijke optie.

Zonnebloempittenpellets: 

Geproduceerd uit zonnebloempittenafval. Ze bieden een schone verbranding en worden vaak gebruikt in pelletkachels en -ketels.


Bij het kiezen van pelletkorrels is het belangrijk om de specificaties van de fabrikant en de compatibiliteit met het type pelletkachel te overwegen. Elk type pellet heeft zijn eigen verbrandingseigenschappen en kan variëren in asgehalte, vochtigheidsgraad en calorische waarde.


Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel is een geavanceerd verwarmingstoestel dat speciaal is ontworpen voor het verbranden van pellets, kleine cilindervormige stukjes samengeperst biomateriaal, meestal gemaakt van houtafval. Hier is een overzicht van hoe een pelletkachel doorgaans werkt:


1. Pelletvoorraad

De pelletkachel heeft een reservoir, ook wel de pelletcontainer of pelletbak genoemd, waarin een voorraad pellets wordt opgeslagen. De grootte van dit reservoir varieert afhankelijk van het model van de kachel.

2. Voedingssysteem

Een automatisch voedingssysteem, vaak bestaande uit een schroeftransporteur of wormschroef, transporteert de pellets vanuit het reservoir naar de verbrandingskamer. Dit zorgt voor een constante toevoer van pellets.

3. Ontsteking

In de verbrandingskamer vindt de ontsteking plaats. Dit kan handmatig worden gedaan of automatisch, afhankelijk van het type pelletkachel. Een gloeispiraal of een ontstekingspen wordt gebruikt om de pellets te ontsteken.

4. Verbranding

Eenmaal ontstoken, begint de verbranding van de pellets. De vrijgekomen warmte tijdens het verbrandingsproces wordt gebruikt om de ruimte te verwarmen. Pelletkachels hebben een hoog rendement omdat de pellets uniform van grootte en vochtigheid zijn, wat resulteert in een efficiënte verbranding.

5. Warmtewisselaar

De warmte die wordt gegenereerd door de verbranding wordt overgedragen aan de lucht via een warmtewisselaar in de verbrandingskamer. Deze warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verspreid.

6. Ventilator

Een ingebouwde ventilator verspreidt de opgewarmde lucht door de kamer. Dit zorgt voor een snelle en gelijkmatige verspreiding van warmte in de ruimte.

7. Thermostaat en Automatische Controle

Veel pelletkachels zijn uitgerust met thermostaten en automatische controlesystemen. De thermostaat helpt bij het handhaven van een constante temperatuur, en de automatische controles regelen factoren zoals de pelletsnelheid en de luchttoevoer om een efficiënte verbranding te handhaven.

8. Asopvangsysteem

Tijdens het verbrandingsproces blijft er as over. Moderne pelletkachels hebben vaak een automatisch asopvangsysteem om het as te verzamelen, wat het onderhoud vereenvoudigt.


Pelletkachel korrels

Waar koop ik de korrels voor in mijn pelletkachel?

Je kunt pelletkorrels voor je pelletkachel op verschillende plaatsen kopen, zowel online als bij fysieke winkels. Hier zijn enkele opties:Bouwmarkten: 

Grote bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels hebben vaak een assortiment pelletkorrels in hun verwarmingssectie. Hier kun je zowel in de winkel als online pellets kopen.

Speciaalzaken: 

Er zijn winkels die gespecialiseerd zijn in verwarmingsapparatuur en brandstof, waaronder pelletkorrels. Deze winkels kunnen deskundig advies bieden over welk type pellets het beste geschikt is voor jouw pelletkachel.

Brandstofhandelaren: 

Lokale brandstofhandelaren of bedrijven die zich richten op alternatieve brandstoffen bieden vaak pelletkorrels aan. Ze kunnen ook bereid zijn om de korrels bij je thuis te leveren.

Tuincentra: 

Sommige tuincentra hebben pelletkorrels in hun assortiment, vooral in de herfst- en wintermaanden wanneer de vraag naar verwarmingsbrandstoffen toeneemt.

Online retailers: 

Tal van online winkels, zowel gespecialiseerd in verwarmingsproducten als algemene e-commerceplatforms, bieden pelletkorrels aan. Zorg ervoor dat je de specificaties van de pellets controleert en kies een betrouwbare verkoper.

Lokale boeren of coöperaties: 

In landelijke gebieden kun je ook overwegen om lokale boeren te benaderen of deel te nemen aan coöperatieve aankoopprogramma's waarbij pellets in bulk kunnen worden gekocht tegen gereduceerde prijzen.


Bij het kopen van pelletkorrels is het belangrijk om de specificaties van je pelletkachel in overweging te nemen, aangezien niet alle pellets geschikt zijn voor elk type kachel. Controleer ook de kwaliteit, het vochtgehalte en de certificering van de pellets om ervoor te zorgen dat ze efficiënt en veilig worden verbrand in jouw pelletkachel.


Waarom kiezen voor de pelletkachels van Alpha Flame?

De pelletkachel is meer dan alleen een bron van warmte; het vertegenwoordigt een evolutie in de wereld van verwarmingstechnologie, waar duurzaamheid en efficiëntie samenkomen. Met zijn geavanceerde ontwerp en milieuvriendelijke brandstof biedt de pelletkachel huiseigenaren een aantrekkelijke optie voor het verwarmen van hun huis. Of het nu gaat om het verminderen van de ecologische voetafdruk of het genieten van kostenbesparingen, de pelletkachel belichaamt de warmte van innovatie in moderne huishoudens.


6 views

Comments


bottom of page